Bel nu

  • Phone  0 490 39 16 16
  • Loodgieter Stef Libbrecht
  • Loodgieterij - verwarming - sanitair - badkamers - regenwater - ventilatie
  • Email  Mail
  • Direction  Interventies 24/7 - Mortsel, groot Antwerpen
  • Direction  Professionele Geurdetectie

a

Acryl

Acryl - een kunststof – is een polymethylmethacrylaat (PMMA) of een materiaal dat vervormbaar wordt bij verwarming. Er worden 2 soorten acryl gebruikt voor de vervaardiging van badkuipen: geëxtrudeerd acryl (breekbaar) en gegoten acryl (zeer sterk). Sanitair acryl geeft het bad een nog betere uv- en krasbestendigheid dan klassiek acryl.

Afkoppelen

Ervoor zorgen dat er geen regenwater in de riool van het afvalwater terechtkomt.

Aftapkraan

Een aftapkraan wordt ook wel een aftapper of aftapkraantje genoemd. Een aftapkraan is een kraan in de watermeterput, waarmee je de waterleiding in huis kunt aftappen. Het aftappen van een waterleiding is nodig wanneer het in de nachten vriest (in de winter, meestal vanaf oktober) en de waterleiding onbeschermd buitenshuis loopt of eindigt in een kraan die buitenshuis is aangelegd. Hiermee voorkom je dat de leiding kapot vriest. Water zet namelijk uit als het bevriest en dat zorgt voor druk op de leiding, waardoor deze kan scheuren.

Afvoer

Met een douche- en badafvoer wordt de douche of het bad aangesloten op het afvoersysteem van de woning. Met 'afvoer' wordt het geheel van de afvoer en de sifon bedoeld. De afvoer is het zichtbare gedeelte, de sifon zit verborgen onder de douche of het bad.

Afvoermanchet

Een manchet is een rubberen of kunststof tussenstuk tussen de toiletpotuitlaat en de afvoerleiding. Met dit manchet zorgt u ervoor dat de afvoer water- en stankdicht wordt afgesloten. U schuift het manchet over de uitlaat van de toiletpot en in de afvoerbuis die uit de vloer steekt. Manchetten zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

AO Achteronder

Deze afkorting wordt gebruikt om bij een closetpot aan te geven dat de afvoer zich aan de onderkant van het toilet bevindt.

c

Closetbocht

Een closetbocht sluit u aan op uw toiletuitlaat en op het riool. Er zijn verschillende closetbochten om de aansluiting te realiseren. Er zijn verschillende aansluitingen zoals bijvoorbeeld de Pijp Kort (PK) of de Achter Onder (AO). Let daarom goed op of u de juiste closetbocht heeft gekozen voor uw toilet.

Conisch

Conisch betekent geleidelijk toenemend in diameter (in tegenstelling tot cilindrisch) om het eenvoudig aan te duiden wordt ook wel de benaming kegelvormig gebruikt. U kunt conische knelkoppelingen tegenkomen bij waterslangen van bijvoorbeeld uw douche slang.

Convectorput

Een convectorput is een verwarming die onder de vloer geplaatst wordt. Hierdoor is er geen radiator in het zicht, maar ziet u alleen een rooster op de grond. Daarnaast is een convectorput ideaal voor deuren met openslaande deuren. Het verwarmingselement van een convectorput heeft weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is.

CV ketel

De centrale verwarming ketel. Zorgt ervoor dat het water voor de verwarming goed op temperatuur is. In samenwerking met de waterpomp wordt ook het water door het huis heen gepompt. In de meeste gevallen is de CV-ketel ook verantwoordelijk voor de levering van warm drinkwater.

d

Doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof of rubber in de kraan, die de doorstroomsnelheid van water omlaag brengt. De standaard snelheid ligt tussen 10 en 15 liter per minuut. Maar voor een wastafel is 6 liter water per minuut door de wastafel kraan voldoende, en in de keuken is 10 liter per minuut voldoende. Een doorstroombegrenzer is dan nuttig.

Dual flush

Het dual flush systeem houdt in dat wanneer u uw toilet wilt doorspoelen. U dan kunt kiezen uit een grote spoeling of een kleine. Bij de kleine spoeling van uw toilet wordt dan minder water verbruikt waardoor u water bespaard.

Duoblok toilet

Bij een duoblok toilet bevindt het reservoir zich direct aan de toiletpot.

e

Equipotentiaalverbinding

De equipotentiaalverbinding dient om alle metalen elementen van de badkamer op dezelfde aarding aan te sluiten zodat er geen gevaarlijk spanningsverschil ontstaat. Dit voorkomt elektrische schokken. De equipotentiaalverbinding verbindt op die manier de aarde met alle toestellen en geleidende elementen: radiator, handdoekhouder, GMV, metalen omlijstingen, metalen leidingen, verlichting, stopcontacten etc.

g

Garnituur

Geheel of stel bij elkaar horende voorwerpen. Een badkamer garnituur is een verzameling voorwerpen die bedoeld is voor de badkamer.

Gescheiden rioolstelsel

Een riolering met één buis waar je enkel je afvalwater in mag lozen, en geen regenwater. Soms is ook een aparte buis voor de afvoer van regenwater voorzien.

Glazuur

Glazuur is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op stenen of keramische voorwerpen zoals wastafels of opbouwkommen, om deze te beschermen. Door het glazuren wordt aardwerk minder poreus, waardoor het geschikt wordt om water in te houden.

h

Hangtoilet

Hangende toiletten worden aan de muur bevestigd, in plaats van op de grond. Dit zorgt ervoor dat de vloer eronder vrij is en gemakkelijk schoon te maken is. Hangende toiletten zien er stijlvol en modern uit. Daarnaast oogt uw toiletruimte of badkamer een stuk ruimtelijker.

Hart op hart

Hart op hart is een manier om afstanden uit te drukken, het wordt ook wel hartafstand genoemd. Het wordt vaak afgekort met h.o.h. Het is de afstand tussen het middelpunt (het hart) van een kolom of pilaar en het middelpunt (het hart) van een andere kolom of pilaar.

HR ketel

De hoog rendement ketel, het is de verbeterde versie van de CV-ketel. Behaalt een hoger rendement met hetzelfde energieverbruik. Simpelweg verwarmt de HR-ketel meer water dan de CV-ketel met dezelfde hoeveelheid gas. De voorganger van de condensatieketel

k

Kamerthermostaat

Met een ruimtethermostaat (vaak kamerthermostaat genoemd) kan een gewenste temperatuur voor een ruimte worden ingesteld. De ruimtethermostaat grijpt in op het (centrale)verwarmingssysteem. De keuze van soort thermostaat is mede bepalend voor het energieverbruik en de daarmee samenhangende stookkosten.

Keramiek

Keramiek is een veelgebruikt materiaal voor sanitair. Het is een materiaal wat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van klei en wordt vervolgens gebakken in de oven. De gebakken klei wordt vervolgens behandeld met verschillende coatings of glazuur.

Klikwaste

Met de klikwaste kunt u door eenvoudig op de waste te drukken de wasbak afsluiten zodat u de wastafel kunt vullen met water. Door nogmaals op de waste te drukken kan het water weer weglopen.

Kogelkraan

Een kogelkraan, kogelklep of bolkraan is een kraan of klep die de stroming van een vloeistof of gas geheel of gedeeltelijk afsluit met een doorboorde bol (kogel) die om zijn as loodrecht op de boring draait.  Omdat met een korte kwartslag deze geheel gesloten dan wel geopend kan worden, is het daardoor een snel te bedienen afsluiter.

m

Midden onder aansluiting


Bij deze aansluiting van het toilet zit de afvoer in het midden van de onderkant van de toiletpot. Deze aansluiting komt bijna niet meer voor.

Mousseur

Een onderdeel van de kraan dat lucht toevoegt aan het water waardoor het water zachter wordt.

o

Omstel

Een omstel vindt u vaak bij kranen. U hebt dan de mogelijkheid om te kiezen voor baduitloop of hand/hoofddouche bij de kraan.

Ontluchter

Met een ontluchter verwijder je lucht uit een systeem dat met vloeistof is gevuld, bijvoorbeeld een cv-installatie. Lucht in een cv-installatie belemmert het volledig warm worden van de radiatoren en geeft een borrelend of ander vervelend geluid. Ook wel ontluchtingskraan of -stop genoemd.

Overloop

Wanneer het waterniveau boven de overloop komt gaat het water via de overloop de afvoer in. De standaard keramische wastafel is dan aan de achterzijde dubbelwandig, waardoor het water van de overloop via de overloop in de afvoer in verdwijnt.

p

Perlator

Een Perlator is een mondstuk voor kranen. Het zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt, waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er tevens voor dat de straal zijn waterdruk behoudt en de straal dus even krachtig blijft.

PK Pijp kort

Deze afkorting wordt gebruikt om bij een wand toilet aan te geven dat de afvoer zich aan de achterkant van het toilet bevindt.

r

Radiatorkraan

Met een radiatorkraan (of radiatorknop) wordt het hete water van een centrale verwarming naar de radiator geregeld. Er zijn verschillende soorten radiatorkranen. Met een radiatorknop zonder thermostatische voeler kan men handmatig de toevoer naar de radiator bepalen. Een thermostatische radiatorkraan (of thermostaatkraan) regelt het hete water naar de radiator met behulp van een thermostaat.

Reservoir

De waterbak waar het spoelwater in wordt opgevangen voor toiletten.

Rimfree

Een rimfree toilet is een toilet zonder spoelrand. Deze toiletten zijn hygiënischer dan toiletten met spoelrand, omdat vuil en bacteriën zich niet meer achter de rand kunnen verschuilen. Het schoonmaken van rimfree toiletten is hierdoor ook een stuk gemakkelijker.

Rozet

Een kapje dat over de leidingen van bijvoorbeeld een kraan heen wordt geschoven ter verfraaiing.

s

Sanitair

Alles wat tijdens een bouw, verbouwing, renovatie enz geplaatst wordt in de woning ten behoeve van de persoonlijke verzorging. Onder sanitair vallen bijvoorbeeld de wc, douche en wasbak.

Sifon

Een sifon voorkomt dat nare luchtjes vanuit de afvoer uw badkamer binnen komen. Een sifon of reukslot wordt ook wel stankafsluiter genoemd.

Soft Close

Dit sluitsysteem, dat gewoonlijk 'Soft Close' wordt genoemd, zorgt ervoor dat laden (sponningen) of deuren (scharnieren) van meubelen de laatste centimeters van hun traject vertraagd afleggen. Zo sluiten ze zacht en geruisloos, voor een optimaal en aangenaam gebruik.

Stabilisatiestang

De stabilisatiestang wordt gebruikt bij een douchewand of een douchecabine. Deze stang monteert u aan de wand en aan de tegenoverstaande muur. De stabilisatiestang zorgt ervoor dat uw douchewand stevig staat en niet omvalt.

Stopkraan

Met een stopkraan bedoelt men over het algemeen een afsluiter die in een waterleidingtoevoer is aangebracht en dient om de waterdoorlaat in deze leiding af te kunnen sluiten. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld (herstel)werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en toestellen te kunnen verrichten zonder dat men het hele stelsel dient te laten leeglopen.

t

Trekwaste

Met een trekwaste hoeft u niet met uw handen het vieze water in om de stop eruit te trekken. U opent de waste door middel van een hendeltje, vaak achterop de kraan. Ook het sluiten gaat heel eenvoudig via dit hendeltje. Omdat de hendel in veel gevallen achterop de kraan zit, is deze ook niet zo zichtbaar.

v

Valpijp

Dit is de pijp die het waterreservoir met de closetpot verbind.

Veiligheidsglas

In de decoratie is veiligheidsglas de naam voor een glassoort die een chemische of thermische behandeling (harding) heeft gekregen om de weerstand tegen buiging en schokken te vergroten. Wanneer het breekt, barst het in duizenden stukjes die niet snijden, wat veiliger is voor de gebruiker.

Veiligheidsventiel

Een veiligheidsventiel of veiligheidsklep is een ventiel in de toevoerleiding van een apparaat. Het ventiel opent automatisch zodra de maximumwaarde van druk of temperatuur dreigt te worden overschreden. Het ventiel kan ook sluiten om de toevoer te stoppen.

Verhoogd toilet

Een verhoogd toilet heeft een hogere zithoogte dan standaard toiletten. Daarnaast is een verhoogd toilet makkelijker te reinigen en is het ideaal voor mensen die moeite hebben om van de wc af te komen. Voor extra comfort kan in sommige situaties een verhoogd toilet de uitkomst bieden.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd.  Vloerverwarming verwarmt de vloer van een vertrek gelijkmatig door middel van warmtestraling of radiatie. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk en is er slechts minimaal sprake van temperatuurgelaagdheid in de ruimtelucht. Hierdoor ontstaat een zeer aangename temperatuur.

Vorstbeveiliging

De stand vorstbeveiliging op een radiatorkraan zorgt ervoor dat een radiator alleen wordt verwarmd wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt. Dit voorkomt bevriezen van leidingen en dergelijke.

w

Wartel

Bij het plaatsen van een kraan in een leiding of bij het bevestigen van hulpstukken aan de slang bij de tuinslang wordt vaak een wartel gebruikt. Een wartel is een klemmend gedeelte in een doorvoer voor slangen.

Waste

Met een waste kunt u de afvoer van uw wasbak of bad openen of afsluiten. Er zijn verschillende soorten wastes verkrijgbaar, zoals een klikwaste of een trekwaste.

Regel de verwarming per kamer met Honeywell Evohome

Verwarmen kost geld! Ga je weg uit een kamer, zet dan de verwarming uit, zeker als je gewone radiatorkranen hebt .

Meer lezen...

Breng radiatorfolie aan en bespaar

Staan je radiatoren tegen een buitenmuur of een kamer die je nooit verwarmt? Breng op de muur achter de radiator dan radiatorfolie aan. De weerkaatsende alufolie voorkomt dat warmte aan de achterkant van de radiator verloren gaat via de muur. De warmte blijft binnen.

Meer lezen...

Isoleer uw woning en cv-leidingen

Gemiddeld 55 percent van ons energiebudget gaat op aan verwarming. Wil je flink besparen op verwarmingskosten? Investeer dan in isolatie. Je bespaart honderden euro's per jaar. En het is beter voor het milieu.

Meer lezen...

Renoveer voordeliger aan 6 % Btw

Is je woning ouder dan 10 jaar kan je voor de meeste renovatiewerken aan 6 % BTW in plaats van aan 21 % BTW renoveren.

Meer lezen...

Loden leidingen in je huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, zijn er nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan er ziek van worden.

Meer lezen...

Alles over de watermeter

Heb je vragen over je watermeter? Lees verder en je komt er alles over te weten ...

Meer lezen...

Wat doen bij een waterlek? De lek-check

Lekt je kraan, waterontharder of boiler of blijft het toilet lopen? Laat het lek dan meteen herstellen. De kosten kunnen immers hoog oplopen.

Meer lezen...

Ik heb een verborgen waterlek. Wat nu?

Heb je de test op lekken gedaan? Maar kan je geen lek vinden? Misschien heb je een verborgen lek.

Meer lezen...

Help mijn drinkwater heeft een vreemde kleur!

Help er komt bruin water uit de kraan. In bruin water zit soms roest of ijzer. Meestal is de kraan dan even niet gebruikt.

Meer lezen...

Drinkwater regelen voor je nieuwe woning

Hoe regel je de overname van je drinkwater? Als je verhuist, moet je ook voor het water in je nieuwe huis een overname regelen.

Meer lezen...

Zo voorkom je waterlekken

Wist je dat een lekkende kraan verbruikt al snel 4 liter water per uur of 35.000 liter per jaar.
   

Meer lezen...

Regenwaterput veilig bijvullen

Wil je een lege regenwaterput bijvullen? Of overschakelen op leidingwater? Kies dan voor een veilige methode.

Meer lezen...

Wat doe ik als het regenwater op is?

Stel: het is een hete zomer, het heeft al lang niet meer geregend en de regenwaterput is leeg. Hoe spoel je dan het toilet door?

Meer lezen...

Wat is de juiste druk van een cv installatie ?

 

De juiste statische druk van een cv-installatie (centrale verwarming) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type installatie, de hoogte van het gebouw, en de specifieke eisen van het verwarmingssysteem. Over het algemeen geldt de volgende richtlijn:

Meer lezen...

DOSSIER : Loden leidingen in huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, zijn er nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan er ziek van worden.

Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen voorzichtig zijn.. Als je in een oude woning met loden leidingen woont kan je loden leidingen beter vervangen.

"Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen heel voorzichtig zijn."

Hoe herken je loden leidingen?

  • Loden waterleidingen zijn grijs van kleur, koperen waterleidingen zijn roodbruin of lichtgroen van kleur.
  • In loden leidingen komen vaak bochten voor doordat het metaal makkelijk vervormbaar is.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, wel verdikkingen aan de kruispunten.
  • Lood is niet magnetisch, stalen of gegalvaniseerde leidingen wel.
  • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
  • Je kan met een stalen nagel of paperclip gemakkelijk krassen in loden buizen, dan komt een zilverachtige, grijze kleur tevoorschijn.

Loden leidingen zijn in principe te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen waar ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel je loodgieter in.


Nog twijfels?  Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om de loden leidingen te herkennen.

Wil je de loden leidingen in je huis laten vervangen?  Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt opnieuw gezond te maken.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.


 

Hoe word je dan blootgesteld aan loden leidingen?

  • Lood werd vroeger veel gebruikt voor het maken van waterleidingen omdat het een sterk, waterdicht en toch buigzaam metaal is. Door de komst van kunststof en koperen leidingen, is het gebruik van lood voor waterleidingen sinds 1970 stopgezet.
  • Als je huis gebouwd is na 1970, dan is de kans zeer klein dat er loden waterleidingen aanwezig zijn. In oudere huizen kan je ze wel nog terugvinden.
  • Gebruik deze graphic om na te gaan of er nog loden leidingen aanwezig zijn in je huis.

De gevolgen voor je gezondheid?

Als loden leidingen voor het transport van drinkwater gebruikt worden, kunnen kleine looddeeltjes oplossen in het water. Als dat water vervolgens gedronken wordt, kan het lood opgenomen worden in het lichaam. Lood is een giftige stof die al in kleine concentraties een effect kan hebben. Het stapelt zich op in het lichaam, vooral in het skelet. Het is dan ook best om de blootstelling zo laag mogelijk te houden.

Hoe blootstelling beperken?

Om je gezondheid te beschermen, vervang je best zowel loden aftakkingen als loden binnenleidingen. De watermaatschappij is verantwoordelijk voor het vervangen van lood in het distributienetwerk tot en met de aftakking, inclusief de watermeter. Voor de leidingen na de watermeter, dus in je huis, ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk.

 

Ga je de leidingen toch niet meteen vervangen? Enkele raadgevingen

In sommige gevallen kan je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen geld is voor verbouwingswerken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden: 

  • Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water 's morgens en na afwezigheid overdag 2 minuten lopen en gebruik dit water voor iets anders, bijvoorbeeld om planten water te geven.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.
  • Gebruik geen warm kraantjeswater om koffie of thee te zetten of eten te maken. Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water.
  • Let op met waterontharders: deze kunnen de samenstelling van het water veranderen, waardoor er soms meer lood in je leidingwater terechtkomt.

Wil je de loden leidingen in je huis toch laten vervangen? Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug gezond te maken.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.


DOSSIER : WARMTEPOMPBOILER : BEREKEN DE INHOUD VAN UW WARMTEPOMPBOILER

Het volume of de inhoud van een warmtepompboiler wordt meestal aangegeven in liters en verwijst naar de hoeveelheid warm water die de boiler kan opslaan. Dit is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel warm water er beschikbaar is voor gebruik op een bepaald moment. Hier is hoe je de benodigde inhoud voor jouw situatie kunt berekenen:

1. Warmwaterbehoefte bepalen

Het bepalen van de juiste grootte van een warmtepompboiler hangt af van je dagelijkse warmwaterverbruik. Hieronder zijn richtlijnen voor de hoeveelheid warm water die gemiddeld wordt gebruikt per persoon per dag:

  • Douchen: 50 - 70 liter (gemiddeld per douchebeurt)
  • Bad: 120 - 150 liter (gemiddeld per bad)
  • Wastafel: 5 - 10 liter per keer
  • Afwassen met de hand: 5 - 10 liter per keer
  • Afwasmachine: 10 - 15 liter per keer

Een gezin van 4 personen gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld:

  • Douchen: 4 personen × 60 liter per douche = 240 liter per dag.
  • Daarnaast gebruik je mogelijk warm water voor andere toepassingen zoals de wastafel, keuken, etc.

Dit betekent dat een gezin van 4 personen al snel een boilerinhoud van 200-300 liter nodig heeft, afhankelijk van het verbruikspatroon.

2. Inhoud afstemmen op verbruik

Wanneer je de warmwaterbehoefte hebt bepaald, kun je de inhoud van de boiler afstemmen op het gebruik:

  • Voor een of twee personen is een boiler van 100-150 liter vaak voldoende.
  • Voor een gezin van 3 tot 4 personen is een inhoud van 200-300 liter gebruikelijk.
  • Voor grotere gezinnen (5+ personen) of een woning met bijvoorbeeld meerdere badkamers kan een boiler van 300 liter of meer nodig zijn.

3. Hersteltijd en bufferen

Naast de inhoud is het ook belangrijk om te kijken naar de hersteltijd van de warmtepompboiler, dat wil zeggen hoe snel de boiler nieuw water kan opwarmen. Warmtepompboilers hebben vaak een langere opwarmtijd dan gasboilers, maar met een goed gekozen inhoud kun je bufferen voor periodes van piekverbruik.

4. Invloed van isolatie en temperatuurinstelling

Houd er rekening mee dat een warmtepompboiler vaak goed geïsoleerd is, zodat het water lang warm blijft, zelfs bij grotere volumes. Ook kun je de temperatuur hoger instellen (bijv. 55-60°C), waardoor je relatief meer warm water krijgt, omdat het water wordt gemengd met koud water tijdens gebruik.

Formule om het volume in liters te berekenen:

De warmwaterbehoefte per persoon kun je vermenigvuldigen met het aantal gebruikers en het aantal keren dat warm water wordt gebruikt. Dit geeft je een goede indicatie van de benodigde inhoud.

Bijvoorbeeld:

  • Warmwaterbehoefte per dag voor douchen:
    4 personen × 60 liter per persoon = 240 liter
  • Plus eventueel ander gebruik, zoals bad, afwassen, etc.

Als je weet hoeveel water je dagelijks nodig hebt, kun je ervoor kiezen om een boilerinhoud te kiezen die daar goed bij aansluit, met enige marge voor dagen met hoger verbruik.


Nog twijfels?  Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om jouw warmwaterbehoeften te herkennen en om te zetten naar de juiste keuze.

Wil je je oude energieverslindende electrische boiler in je huis  vervangen?  Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt je te voorzien van een perfect werkend en energetisch duurzaam systeem.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.


DOSSIER : WARMTEPOMPBOILER : Wanneer is een warmtepompboiler voordeliger dan een gasdoorstromer of gascombi?

Een warmtepompboiler kan economisch interessanter worden dan een gasgestookte combi doorstroomtoestel (combi-ketel) onder bepaalde omstandigheden. Hier zijn de belangrijkste factoren die meespelen:

1. Energieprijzen

  • Gasprijs vs. elektriciteitsprijs: Als de prijs van gas stijgt en elektriciteit relatief goedkoper is, wordt de warmtepompboiler interessanter. Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit en kunnen 3 tot 4 keer efficiënter zijn dan elektrische boilers, omdat ze warmte uit de omgevingslucht halen.
  • Toekomstige prijsontwikkelingen: Verwacht wordt dat de gasprijzen zullen stijgen door verduurzamingsmaatregelen en afbouw van gaswinning, terwijl de elektriciteitsprijs stabieler kan blijven, vooral als deze groen wordt opgewekt.

2. Efficiëntie (COP)

  • De COP (Coefficient of Performance) van een warmtepompboiler is vaak 3 à 4, wat betekent dat het apparaat 3 tot 4 kWh warmte levert voor elke 1 kWh elektriciteit die het verbruikt. Dit maakt het veel efficiënter dan een traditionele elektrische boiler of een minder efficiënte cv-ketel.

3. Subsidies en fiscale voordelen

  • In Nederland zijn er subsidies zoals de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor warmtepompboilers. Dit verlaagt de aanschafkosten aanzienlijk, wat de terugverdientijd korter maakt.
  • Er zijn vaak geen subsidies meer voor nieuwe gasgestookte installaties, omdat deze minder duurzaam zijn.

4. Gebruik en verbruik

  • Een warmtepompboiler is vooral interessant bij hogere warmwaterbehoeften of wanneer je regelmatig veel warm water nodig hebt (bijv. een gezin met meerdere personen).
  • Voor huishoudens met een kleine warmwaterbehoefte kan een gasgestookt toestel economischer blijven, omdat de initiële investering van een warmtepompboiler hoger ligt.

5. Duurzaamheid en milieu

  • Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is een warmtepompboiler vaak interessanter. Dit kan ook in de toekomst economisch voordeliger worden als er strengere regels en belastingen komen op CO₂-uitstoot of gasgebruik.

6. Isolatie en woningtype

  • Warmtepompboilers werken het beste in goed geïsoleerde woningen waar er minder warmteverlies is. In oudere of slecht geïsoleerde woningen kan het rendement lager zijn, waardoor een gascombi-ketel nog steeds efficiënter kan zijn.

7. Elektriciteitsopwekking

  • Als je zelf zonnepanelen hebt en elektriciteit opwekt, kan een warmtepompboiler veel voordeliger zijn omdat je de elektriciteit grotendeels zelf produceert.

Conclusie

Een warmtepompboiler is economisch interessanter dan een gasgestookte combi-ketel als:

  • De elektriciteitsprijs relatief laag is ten opzichte van de gasprijs.
  • Je een hoge warmwaterbehoefte hebt


Nog twijfels?  Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om jouw warmwaterbehoeften te herkennen en om te zetten naar de juiste keuze.

Wil je je oude energieverslindende electrische boiler in je huis  vervangen?  Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt je te voorzien van een perfect werkend en energetisch duurzaam systeem.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.