Bel nu

a

Acryl

Acryl - een kunststof – is een polymethylmethacrylaat (PMMA) of een materiaal dat vervormbaar wordt bij verwarming. Er worden 2 soorten acryl gebruikt voor de vervaardiging van badkuipen: geëxtrudeerd acryl (breekbaar) en gegoten acryl (zeer sterk). Sanitair acryl geeft het bad een nog betere uv- en krasbestendigheid dan klassiek acryl.

Afkoppelen

Ervoor zorgen dat er geen regenwater in de riool van het afvalwater terechtkomt.

Aftapkraan

Een aftapkraan wordt ook wel een aftapper of aftapkraantje genoemd. Een aftapkraan is een kraan in de watermeterput, waarmee je de waterleiding in huis kunt aftappen. Het aftappen van een waterleiding is nodig wanneer het in de nachten vriest (in de winter, meestal vanaf oktober) en de waterleiding onbeschermd buitenshuis loopt of eindigt in een kraan die buitenshuis is aangelegd. Hiermee voorkom je dat de leiding kapot vriest. Water zet namelijk uit als het bevriest en dat zorgt voor druk op de leiding, waardoor deze kan scheuren.

Afvoer

Met een douche- en badafvoer wordt de douche of het bad aangesloten op het afvoersysteem van de woning. Met 'afvoer' wordt het geheel van de afvoer en de sifon bedoeld. De afvoer is het zichtbare gedeelte, de sifon zit verborgen onder de douche of het bad.

Afvoermanchet

Een manchet is een rubberen of kunststof tussenstuk tussen de toiletpotuitlaat en de afvoerleiding. Met dit manchet zorgt u ervoor dat de afvoer water- en stankdicht wordt afgesloten. U schuift het manchet over de uitlaat van de toiletpot en in de afvoerbuis die uit de vloer steekt. Manchetten zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

AO Achteronder

Deze afkorting wordt gebruikt om bij een closetpot aan te geven dat de afvoer zich aan de onderkant van het toilet bevindt.

c

Closetbocht

Een closetbocht sluit u aan op uw toiletuitlaat en op het riool. Er zijn verschillende closetbochten om de aansluiting te realiseren. Er zijn verschillende aansluitingen zoals bijvoorbeeld de Pijp Kort (PK) of de Achter Onder (AO). Let daarom goed op of u de juiste closetbocht heeft gekozen voor uw toilet.

Conisch

Conisch betekent geleidelijk toenemend in diameter (in tegenstelling tot cilindrisch) om het eenvoudig aan te duiden wordt ook wel de benaming kegelvormig gebruikt. U kunt conische knelkoppelingen tegenkomen bij waterslangen van bijvoorbeeld uw douche slang.

Convectorput

Een convectorput is een verwarming die onder de vloer geplaatst wordt. Hierdoor is er geen radiator in het zicht, maar ziet u alleen een rooster op de grond. Daarnaast is een convectorput ideaal voor deuren met openslaande deuren. Het verwarmingselement van een convectorput heeft weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is.

CV ketel

De centrale verwarming ketel. Zorgt ervoor dat het water voor de verwarming goed op temperatuur is. In samenwerking met de waterpomp wordt ook het water door het huis heen gepompt. In de meeste gevallen is de CV-ketel ook verantwoordelijk voor de levering van warm drinkwater.

d

Doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof of rubber in de kraan, die de doorstroomsnelheid van water omlaag brengt. De standaard snelheid ligt tussen 10 en 15 liter per minuut. Maar voor een wastafel is 6 liter water per minuut door de wastafel kraan voldoende, en in de keuken is 10 liter per minuut voldoende. Een doorstroombegrenzer is dan nuttig.

Dual flush

Het dual flush systeem houdt in dat wanneer u uw toilet wilt doorspoelen. U dan kunt kiezen uit een grote spoeling of een kleine. Bij de kleine spoeling van uw toilet wordt dan minder water verbruikt waardoor u water bespaard.

Duoblok toilet

Bij een duoblok toilet bevindt het reservoir zich direct aan de toiletpot.

e

Equipotentiaalverbinding

De equipotentiaalverbinding dient om alle metalen elementen van de badkamer op dezelfde aarding aan te sluiten zodat er geen gevaarlijk spanningsverschil ontstaat. Dit voorkomt elektrische schokken. De equipotentiaalverbinding verbindt op die manier de aarde met alle toestellen en geleidende elementen: radiator, handdoekhouder, GMV, metalen omlijstingen, metalen leidingen, verlichting, stopcontacten etc.

g

Garnituur

Geheel of stel bij elkaar horende voorwerpen. Een badkamer garnituur is een verzameling voorwerpen die bedoeld is voor de badkamer.

Gescheiden rioolstelsel

Een riolering met één buis waar je enkel je afvalwater in mag lozen, en geen regenwater. Soms is ook een aparte buis voor de afvoer van regenwater voorzien.

Glazuur

Glazuur is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op stenen of keramische voorwerpen zoals wastafels of opbouwkommen, om deze te beschermen. Door het glazuren wordt aardwerk minder poreus, waardoor het geschikt wordt om water in te houden.

h

Hangtoilet

Hangende toiletten worden aan de muur bevestigd, in plaats van op de grond. Dit zorgt ervoor dat de vloer eronder vrij is en gemakkelijk schoon te maken is. Hangende toiletten zien er stijlvol en modern uit. Daarnaast oogt uw toiletruimte of badkamer een stuk ruimtelijker.

Hart op hart

Hart op hart is een manier om afstanden uit te drukken, het wordt ook wel hartafstand genoemd. Het wordt vaak afgekort met h.o.h. Het is de afstand tussen het middelpunt (het hart) van een kolom of pilaar en het middelpunt (het hart) van een andere kolom of pilaar.

HR ketel

De hoog rendement ketel, het is de verbeterde versie van de CV-ketel. Behaalt een hoger rendement met hetzelfde energieverbruik. Simpelweg verwarmt de HR-ketel meer water dan de CV-ketel met dezelfde hoeveelheid gas. De voorganger van de condensatieketel

k

Kamerthermostaat

Met een ruimtethermostaat (vaak kamerthermostaat genoemd) kan een gewenste temperatuur voor een ruimte worden ingesteld. De ruimtethermostaat grijpt in op het (centrale)verwarmingssysteem. De keuze van soort thermostaat is mede bepalend voor het energieverbruik en de daarmee samenhangende stookkosten.

Keramiek

Keramiek is een veelgebruikt materiaal voor sanitair. Het is een materiaal wat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van klei en wordt vervolgens gebakken in de oven. De gebakken klei wordt vervolgens behandeld met verschillende coatings of glazuur.

Klikwaste

Met de klikwaste kunt u door eenvoudig op de waste te drukken de wasbak afsluiten zodat u de wastafel kunt vullen met water. Door nogmaals op de waste te drukken kan het water weer weglopen.

Kogelkraan

Een kogelkraan, kogelklep of bolkraan is een kraan of klep die de stroming van een vloeistof of gas geheel of gedeeltelijk afsluit met een doorboorde bol (kogel) die om zijn as loodrecht op de boring draait.  Omdat met een korte kwartslag deze geheel gesloten dan wel geopend kan worden, is het daardoor een snel te bedienen afsluiter.

m

Midden onder aansluiting


Bij deze aansluiting van het toilet zit de afvoer in het midden van de onderkant van de toiletpot. Deze aansluiting komt bijna niet meer voor.

Mousseur

Een onderdeel van de kraan dat lucht toevoegt aan het water waardoor het water zachter wordt.

o

Omstel

Een omstel vindt u vaak bij kranen. U hebt dan de mogelijkheid om te kiezen voor baduitloop of hand/hoofddouche bij de kraan.

Ontluchter

Met een ontluchter verwijder je lucht uit een systeem dat met vloeistof is gevuld, bijvoorbeeld een cv-installatie. Lucht in een cv-installatie belemmert het volledig warm worden van de radiatoren en geeft een borrelend of ander vervelend geluid. Ook wel ontluchtingskraan of -stop genoemd.

Overloop

Wanneer het waterniveau boven de overloop komt gaat het water via de overloop de afvoer in. De standaard keramische wastafel is dan aan de achterzijde dubbelwandig, waardoor het water van de overloop via de overloop in de afvoer in verdwijnt.

p

Perlator

Een Perlator is een mondstuk voor kranen. Het zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt, waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er tevens voor dat de straal zijn waterdruk behoudt en de straal dus even krachtig blijft.

PK Pijp kort

Deze afkorting wordt gebruikt om bij een wand toilet aan te geven dat de afvoer zich aan de achterkant van het toilet bevindt.

r

Radiatorkraan

Met een radiatorkraan (of radiatorknop) wordt het hete water van een centrale verwarming naar de radiator geregeld. Er zijn verschillende soorten radiatorkranen. Met een radiatorknop zonder thermostatische voeler kan men handmatig de toevoer naar de radiator bepalen. Een thermostatische radiatorkraan (of thermostaatkraan) regelt het hete water naar de radiator met behulp van een thermostaat.

Reservoir

De waterbak waar het spoelwater in wordt opgevangen voor toiletten.

Rimfree

Een rimfree toilet is een toilet zonder spoelrand. Deze toiletten zijn hygiënischer dan toiletten met spoelrand, omdat vuil en bacteriën zich niet meer achter de rand kunnen verschuilen. Het schoonmaken van rimfree toiletten is hierdoor ook een stuk gemakkelijker.

Rozet

Een kapje dat over de leidingen van bijvoorbeeld een kraan heen wordt geschoven ter verfraaiing.

s

Sanitair

Alles wat tijdens een bouw, verbouwing, renovatie enz geplaatst wordt in de woning ten behoeve van de persoonlijke verzorging. Onder sanitair vallen bijvoorbeeld de wc, douche en wasbak.

Sifon

Een sifon voorkomt dat nare luchtjes vanuit de afvoer uw badkamer binnen komen. Een sifon of reukslot wordt ook wel stankafsluiter genoemd.

Soft Close

Dit sluitsysteem, dat gewoonlijk 'Soft Close' wordt genoemd, zorgt ervoor dat laden (sponningen) of deuren (scharnieren) van meubelen de laatste centimeters van hun traject vertraagd afleggen. Zo sluiten ze zacht en geruisloos, voor een optimaal en aangenaam gebruik.

Stabilisatiestang

De stabilisatiestang wordt gebruikt bij een douchewand of een douchecabine. Deze stang monteert u aan de wand en aan de tegenoverstaande muur. De stabilisatiestang zorgt ervoor dat uw douchewand stevig staat en niet omvalt.

Stopkraan

Met een stopkraan bedoelt men over het algemeen een afsluiter die in een waterleidingtoevoer is aangebracht en dient om de waterdoorlaat in deze leiding af te kunnen sluiten. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld (herstel)werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en toestellen te kunnen verrichten zonder dat men het hele stelsel dient te laten leeglopen.

t

Trekwaste

Met een trekwaste hoeft u niet met uw handen het vieze water in om de stop eruit te trekken. U opent de waste door middel van een hendeltje, vaak achterop de kraan. Ook het sluiten gaat heel eenvoudig via dit hendeltje. Omdat de hendel in veel gevallen achterop de kraan zit, is deze ook niet zo zichtbaar.

v

Valpijp

Dit is de pijp die het waterreservoir met de closetpot verbind.

Veiligheidsglas

In de decoratie is veiligheidsglas de naam voor een glassoort die een chemische of thermische behandeling (harding) heeft gekregen om de weerstand tegen buiging en schokken te vergroten. Wanneer het breekt, barst het in duizenden stukjes die niet snijden, wat veiliger is voor de gebruiker.

Veiligheidsventiel

Een veiligheidsventiel of veiligheidsklep is een ventiel in de toevoerleiding van een apparaat. Het ventiel opent automatisch zodra de maximumwaarde van druk of temperatuur dreigt te worden overschreden. Het ventiel kan ook sluiten om de toevoer te stoppen.

Verhoogd toilet

Een verhoogd toilet heeft een hogere zithoogte dan standaard toiletten. Daarnaast is een verhoogd toilet makkelijker te reinigen en is het ideaal voor mensen die moeite hebben om van de wc af te komen. Voor extra comfort kan in sommige situaties een verhoogd toilet de uitkomst bieden.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd.  Vloerverwarming verwarmt de vloer van een vertrek gelijkmatig door middel van warmtestraling of radiatie. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk en is er slechts minimaal sprake van temperatuurgelaagdheid in de ruimtelucht. Hierdoor ontstaat een zeer aangename temperatuur.

Vorstbeveiliging

De stand vorstbeveiliging op een radiatorkraan zorgt ervoor dat een radiator alleen wordt verwarmd wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt. Dit voorkomt bevriezen van leidingen en dergelijke.

w

Wartel

Bij het plaatsen van een kraan in een leiding of bij het bevestigen van hulpstukken aan de slang bij de tuinslang wordt vaak een wartel gebruikt. Een wartel is een klemmend gedeelte in een doorvoer voor slangen.

Waste

Met een waste kunt u de afvoer van uw wasbak of bad openen of afsluiten. Er zijn verschillende soorten wastes verkrijgbaar, zoals een klikwaste of een trekwaste.

.. lees al onze blogartikels over loodgieterij, sanitair, verwarming & regenwaterhergerbuik

Regel de verwarming per kamer met Honeywell Evohome

Verwarmen kost geld! Ga je weg uit een kamer, zet dan de verwarming uit, zeker als je gewone radiatorkranen hebt .

Meer lezen...

Breng radiatorfolie aan en bespaar

Staan je radiatoren tegen een buitenmuur of een kamer die je nooit verwarmt? Breng op de muur achter de radiator dan radiatorfolie aan. De weerkaatsende alufolie voorkomt dat warmte aan de achterkant van de radiator verloren gaat via de muur. De warmte blijft binnen.

Meer lezen...

Isoleer uw woning en cv-leidingen

Gemiddeld 55 percent van ons energiebudget gaat op aan verwarming. Wil je flink besparen op verwarmingskosten? Investeer dan in isolatie. Je bespaart honderden euro's per jaar. En het is beter voor het milieu.

Meer lezen...

Renoveer voordeliger aan 6 % Btw

Is je woning ouder dan 10 jaar kan je voor de meeste renovatiewerken aan 6 % BTW in plaats van aan 21 % BTW renoveren.

Meer lezen...

Loden leidingen in je huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, vind je nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan daar ziek van worden.

Meer lezen...

Alles over de watermeter

Heb je vragen over je watermeter? Lees verder en je komt er alles over te weten ...

Meer lezen...

Wat doen bij een waterlek? De lek-check

Lekt je kraan, waterontharder of boiler of blijft het toilet lopen? Laat het lek dan meteen herstellen. De kosten kunnen immers hoog oplopen.

Meer lezen...

Ik heb een verborgen waterlek. Wat nu?

Heb je de test op lekken gedaan? Maar kan je geen lek vinden? Misschien heb je een verborgen lek.

Meer lezen...

Help mijn drinkwater heeft een vreemde kleur!

Help er komt bruin water uit de kraan. In bruin water zit soms roest of ijzer. Meestal is de kraan dan even niet gebruikt.

Meer lezen...

Drinkwater regelen voor je nieuwe woning

Hoe regel je de overname van je drinkwater? Als je verhuist, moet je ook voor het water in je nieuwe huis een overname regelen.

Meer lezen...

Zo voorkom je waterlekken

Wist je dat een lekkende kraan verbruikt al snel 4 liter water per uur of 35.000 liter per jaar.
   

Meer lezen...

Regenwaterput veilig bijvullen

Wil je een lege regenwaterput bijvullen? Of overschakelen op leidingwater? Kies dan voor een veilige methode.

Meer lezen...

Wat doe ik als het regenwater op is?

Stel: het is een hete zomer, het heeft al lang niet meer geregend en de regenwaterput is leeg. Hoe spoel je dan het toilet door?

Meer lezen...