Bel nu

 • Phone  0 490 39 16 16
 • Loodgieter Stef Libbrecht
 • Loodgieterij - verwarming - sanitair - badkamers - regenwater - ventilatie
 • Email  Mail
 • Direction  Interventies 24/7 - Mortsel, groot Antwerpen
 • Direction  Professionele Geurdetectie

Help mijn drinkwater heeft een vreemde kleur!

Help er komt bruin water uit de kraan. In bruin water zit soms roest of ijzer. Meestal is de kraan dan even niet gebruikt.

Er komt bruin water uit de kraan.

In bruin water zit soms roest of ijzer. Meestal is de kraan dan even niet gebruikt. Of er zijn net werken uitgevoerd in de buurt. Laat het water even lopen tot het weer helder is. Contacteer de watermaatschappij als het water bruin blijft. Water met veel kalk of ‘hard water’ is niet slecht voor de gezondheid. Water met een geur van chloor: die geur is niet erg. Maar fijn is het niet. Als je het water wil drinken, laat het even staan in een karaf of in een fles zonder dop erop.

Is er te veel of te weinig druk op je water?

De druk op het water mag niet te hoog zijn. Anders lekt je boiler. Je watermaatschappij regelt de druk voor een heel gebied. Niet voor één woning. Wil je meer of minder druk op je water? Plaats een apparaat dat de druk regelt. Vraag je watermaatschappij wat de normale druk voor water is in jouw straat. Als het probleem aanhoudt, laat je loodgieter een drukverlager plaatsen na de waterteller.

Komt er geen water meer uit je kraan?

Misschien is je kraan stuk. Of misschien zijn je leidingen bevroren. Als je niet weet waarom er geen water meer uit je kraan komt, kan je best even bellen naar je watermaatschappij. Zij vertellen je dan wat er aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat arbeiders in de buurt aan het werken zijn en je water tijdelijk hebben afgesloten.

TIP

Had je even geen water? Van zodra je weer water hebt, laat het water uit de kraan even lopen. Zo spoel je de leidingen schoon. Drink pas daarna weer water van de kraan.


Zoek je een loodgieter die snel en efficient je problemen oplost? Contacteer ons vrijblijvend.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier.


Regel de verwarming per kamer met Honeywell Evohome

Verwarmen kost geld! Ga je weg uit een kamer, zet dan de verwarming uit, zeker als je gewone radiatorkranen hebt .

Meer lezen...

Breng radiatorfolie aan en bespaar

Staan je radiatoren tegen een buitenmuur of een kamer die je nooit verwarmt? Breng op de muur achter de radiator dan radiatorfolie aan. De weerkaatsende alufolie voorkomt dat warmte aan de achterkant van de radiator verloren gaat via de muur. De warmte blijft binnen.

Meer lezen...

Isoleer uw woning en cv-leidingen

Gemiddeld 55 percent van ons energiebudget gaat op aan verwarming. Wil je flink besparen op verwarmingskosten? Investeer dan in isolatie. Je bespaart honderden euro's per jaar. En het is beter voor het milieu.

Meer lezen...

Renoveer voordeliger aan 6 % Btw

Is je woning ouder dan 10 jaar kan je voor de meeste renovatiewerken aan 6 % BTW in plaats van aan 21 % BTW renoveren.

Meer lezen...

Loden leidingen in je huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, zijn er nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan er ziek van worden.

Meer lezen...

Alles over de watermeter

Heb je vragen over je watermeter? Lees verder en je komt er alles over te weten ...

Meer lezen...

Wat doen bij een waterlek? De lek-check

Lekt je kraan, waterontharder of boiler of blijft het toilet lopen? Laat het lek dan meteen herstellen. De kosten kunnen immers hoog oplopen.

Meer lezen...

Ik heb een verborgen waterlek. Wat nu?

Heb je de test op lekken gedaan? Maar kan je geen lek vinden? Misschien heb je een verborgen lek.

Meer lezen...

Help mijn drinkwater heeft een vreemde kleur!

Help er komt bruin water uit de kraan. In bruin water zit soms roest of ijzer. Meestal is de kraan dan even niet gebruikt.

Meer lezen...

Drinkwater regelen voor je nieuwe woning

Hoe regel je de overname van je drinkwater? Als je verhuist, moet je ook voor het water in je nieuwe huis een overname regelen.

Meer lezen...

Zo voorkom je waterlekken

Wist je dat een lekkende kraan verbruikt al snel 4 liter water per uur of 35.000 liter per jaar.
   

Meer lezen...

Regenwaterput veilig bijvullen

Wil je een lege regenwaterput bijvullen? Of overschakelen op leidingwater? Kies dan voor een veilige methode.

Meer lezen...

Wat doe ik als het regenwater op is?

Stel: het is een hete zomer, het heeft al lang niet meer geregend en de regenwaterput is leeg. Hoe spoel je dan het toilet door?

Meer lezen...

Wat is de juiste druk van een cv installatie ?

 

De juiste statische druk van een cv-installatie (centrale verwarming) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type installatie, de hoogte van het gebouw, en de specifieke eisen van het verwarmingssysteem. Over het algemeen geldt de volgende richtlijn:

Meer lezen...

DOSSIER : Loden leidingen in huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, zijn er nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan er ziek van worden.

Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen voorzichtig zijn.. Als je in een oude woning met loden leidingen woont kan je loden leidingen beter vervangen.

"Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen heel voorzichtig zijn."

Hoe herken je loden leidingen?

 • Loden waterleidingen zijn grijs van kleur, koperen waterleidingen zijn roodbruin of lichtgroen van kleur.
 • In loden leidingen komen vaak bochten voor doordat het metaal makkelijk vervormbaar is.
 • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, wel verdikkingen aan de kruispunten.
 • Lood is niet magnetisch, stalen of gegalvaniseerde leidingen wel.
 • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
 • Je kan met een stalen nagel of paperclip gemakkelijk krassen in loden buizen, dan komt een zilverachtige, grijze kleur tevoorschijn.

Loden leidingen zijn in principe te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen waar ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel je loodgieter in.


Nog twijfels?  Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om de loden leidingen te herkennen.

Wil je de loden leidingen in je huis laten vervangen?  Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt opnieuw gezond te maken.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.


 

Hoe word je dan blootgesteld aan loden leidingen?

 • Lood werd vroeger veel gebruikt voor het maken van waterleidingen omdat het een sterk, waterdicht en toch buigzaam metaal is. Door de komst van kunststof en koperen leidingen, is het gebruik van lood voor waterleidingen sinds 1970 stopgezet.
 • Als je huis gebouwd is na 1970, dan is de kans zeer klein dat er loden waterleidingen aanwezig zijn. In oudere huizen kan je ze wel nog terugvinden.
 • Gebruik deze graphic om na te gaan of er nog loden leidingen aanwezig zijn in je huis.

De gevolgen voor je gezondheid?

Als loden leidingen voor het transport van drinkwater gebruikt worden, kunnen kleine looddeeltjes oplossen in het water. Als dat water vervolgens gedronken wordt, kan het lood opgenomen worden in het lichaam. Lood is een giftige stof die al in kleine concentraties een effect kan hebben. Het stapelt zich op in het lichaam, vooral in het skelet. Het is dan ook best om de blootstelling zo laag mogelijk te houden.

Hoe blootstelling beperken?

Om je gezondheid te beschermen, vervang je best zowel loden aftakkingen als loden binnenleidingen. De watermaatschappij is verantwoordelijk voor het vervangen van lood in het distributienetwerk tot en met de aftakking, inclusief de watermeter. Voor de leidingen na de watermeter, dus in je huis, ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk.

 

Ga je de leidingen toch niet meteen vervangen? Enkele raadgevingen

In sommige gevallen kan je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen geld is voor verbouwingswerken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden: 

 • Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water 's morgens en na afwezigheid overdag 2 minuten lopen en gebruik dit water voor iets anders, bijvoorbeeld om planten water te geven.
 • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.
 • Gebruik geen warm kraantjeswater om koffie of thee te zetten of eten te maken. Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water.
 • Let op met waterontharders: deze kunnen de samenstelling van het water veranderen, waardoor er soms meer lood in je leidingwater terechtkomt.

Wil je de loden leidingen in je huis toch laten vervangen? Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug gezond te maken.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.