DOSSIER : WARMTEPOMPBOILER : Wanneer is een warmtepompboiler voordeliger dan een gasdoorstromer of gascombi?
Een warmtepompboiler kan economisch interessanter worden dan een gasgestookte combi doorstroomtoestel (combi-ketel) onder bepaalde omstandigheden. Hier zijn de belangrijkste factoren die meespelen:
1. Energieprijzen
- Gasprijs vs. elektriciteitsprijs: Als de prijs van gas stijgt en elektriciteit relatief goedkoper is, wordt de warmtepompboiler interessanter. Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit en kunnen 3 tot 4 keer efficiënter zijn dan elektrische boilers, omdat ze warmte uit de omgevingslucht halen.
- Toekomstige prijsontwikkelingen: Verwacht wordt dat de gasprijzen zullen stijgen door verduurzamingsmaatregelen en afbouw van gaswinning, terwijl de elektriciteitsprijs stabieler kan blijven, vooral als deze groen wordt opgewekt.
2. Efficiëntie (COP)
- De COP (Coefficient of Performance) van een warmtepompboiler is vaak 3 à 4, wat betekent dat het apparaat 3 tot 4 kWh warmte levert voor elke 1 kWh elektriciteit die het verbruikt. Dit maakt het veel efficiënter dan een traditionele elektrische boiler of een minder efficiënte cv-ketel.
3. Subsidies en fiscale voordelen
- In Nederland zijn er subsidies zoals de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor warmtepompboilers. Dit verlaagt de aanschafkosten aanzienlijk, wat de terugverdientijd korter maakt.
- Er zijn vaak geen subsidies meer voor nieuwe gasgestookte installaties, omdat deze minder duurzaam zijn.
4. Gebruik en verbruik
- Een warmtepompboiler is vooral interessant bij hogere warmwaterbehoeften of wanneer je regelmatig veel warm water nodig hebt (bijv. een gezin met meerdere personen).
- Voor huishoudens met een kleine warmwaterbehoefte kan een gasgestookt toestel economischer blijven, omdat de initiële investering van een warmtepompboiler hoger ligt.
5. Duurzaamheid en milieu
- Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is een warmtepompboiler vaak interessanter. Dit kan ook in de toekomst economisch voordeliger worden als er strengere regels en belastingen komen op CO₂-uitstoot of gasgebruik.
6. Isolatie en woningtype
- Warmtepompboilers werken het beste in goed geïsoleerde woningen waar er minder warmteverlies is. In oudere of slecht geïsoleerde woningen kan het rendement lager zijn, waardoor een gascombi-ketel nog steeds efficiënter kan zijn.
7. Elektriciteitsopwekking
- Als je zelf zonnepanelen hebt en elektriciteit opwekt, kan een warmtepompboiler veel voordeliger zijn omdat je de elektriciteit grotendeels zelf produceert.
Conclusie
Een warmtepompboiler is economisch interessanter dan een gasgestookte combi-ketel als:
- De elektriciteitsprijs relatief laag is ten opzichte van de gasprijs.
- Je een hoge warmwaterbehoefte hebt
Nog twijfels? Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om jouw warmwaterbehoeften te herkennen en om te zetten naar de juiste keuze.
Wil je je oude energieverslindende electrische boiler in je huis vervangen? Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt je te voorzien van een perfect werkend en energetisch duurzaam systeem.
Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.
GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.