Bel nu

  • Phone  0 490 39 16 16
  • Loodgieter Stef Libbrecht
  • Loodgieterij - verwarming - sanitair - badkamers - regenwater - ventilatie
  • Email  Mail
  • Direction  Interventies 24/7 - Mortsel, groot Antwerpen
  • Direction  Professionele Geurdetectie

DOSSIER : Loden leidingen in huis

In heel wat oude gebouwen, gebouwd voor 1970, zijn er nog waterleidingen in lood. Deze loden leidingen zijn niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan er ziek van worden.

Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen voorzichtig zijn.. Als je in een oude woning met loden leidingen woont kan je loden leidingen beter vervangen.

"Lood werkt op verschillende organen, maar vooral op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarom zijn baby’s en jonge kinderen het meest gevoelig en moeten ook zwangere vrouwen heel voorzichtig zijn."

Hoe herken je loden leidingen?

  • Loden waterleidingen zijn grijs van kleur, koperen waterleidingen zijn roodbruin of lichtgroen van kleur.
  • In loden leidingen komen vaak bochten voor doordat het metaal makkelijk vervormbaar is.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, wel verdikkingen aan de kruispunten.
  • Lood is niet magnetisch, stalen of gegalvaniseerde leidingen wel.
  • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
  • Je kan met een stalen nagel of paperclip gemakkelijk krassen in loden buizen, dan komt een zilverachtige, grijze kleur tevoorschijn.

Loden leidingen zijn in principe te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen waar ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel je loodgieter in.


Nog twijfels?  Wij beschikken over de nodige kennis en apparatuur om de loden leidingen te herkennen.

Wil je de loden leidingen in je huis laten vervangen?  Contacteer ons, wij hebben ervaring en kennis om uw water snel en efficiënt opnieuw gezond te maken.

Mail op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier onderaan de pagina.


 

Hoe word je dan blootgesteld aan loden leidingen?

  • Lood werd vroeger veel gebruikt voor het maken van waterleidingen omdat het een sterk, waterdicht en toch buigzaam metaal is. Door de komst van kunststof en koperen leidingen, is het gebruik van lood voor waterleidingen sinds 1970 stopgezet.
  • Als je huis gebouwd is na 1970, dan is de kans zeer klein dat er loden waterleidingen aanwezig zijn. In oudere huizen kan je ze wel nog terugvinden.
  • Gebruik deze graphic om na te gaan of er nog loden leidingen aanwezig zijn in je huis.

De gevolgen voor je gezondheid?

Als loden leidingen voor het transport van drinkwater gebruikt worden, kunnen kleine looddeeltjes oplossen in het water. Als dat water vervolgens gedronken wordt, kan het lood opgenomen worden in het lichaam. Lood is een giftige stof die al in kleine concentraties een effect kan hebben. Het stapelt zich op in het lichaam, vooral in het skelet. Het is dan ook best om de blootstelling zo laag mogelijk te houden.

Hoe blootstelling beperken?

Om je gezondheid te beschermen, vervang je best zowel loden aftakkingen als loden binnenleidingen. De watermaatschappij is verantwoordelijk voor het vervangen van lood in het distributienetwerk tot en met de aftakking, inclusief de watermeter. Voor de leidingen na de watermeter, dus in je huis, ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk.

 

Ga je de leidingen toch niet meteen vervangen? Enkele raadgevingen

In sommige gevallen kan je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen geld is voor verbouwingswerken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden: 

  • Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water 's morgens en na afwezigheid overdag 2 minuten lopen en gebruik dit water voor iets anders, bijvoorbeeld om planten water te geven.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.
  • Gebruik geen warm kraantjeswater om koffie of thee te zetten of eten te maken. Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water.
  • Let op met waterontharders: deze kunnen de samenstelling van het water veranderen, waardoor er soms meer lood in je leidingwater terechtkomt.

Wil je de loden leidingen in je huis toch laten vervangen? Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug gezond te maken.

GSM 0490 39 16 16, of gebruik het onderstaande contactformulier.


 Werkwijze

 

  • Wij werken zowel in renovatieprojecten als in nieuwbouw, kleine en middelgrote werven. Wij komen nog graag langs voor kleinere werken en nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden.

  • Steeds in overleg, budgetvriendelijk en transparant, de prijs op de offerte is de prijs op de factuur. Geen verrassingen.

  • Wij staan voor vakwerk aan een eerlijke prijs!

Werkregio 

Vanuit onze thuisbasis in Mortsel komen wij graag naar u toe in de volgende gemeenten in groot Antwerpen.

Aartselaar, Antwerpen, Berchem, Boechout, Boom, Borgerhout, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Deurne, Duffel, Edegem, Ekeren, Hemiksem, Hoboken, Hove, Kapellen, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Merksem, Mortsel, Niel, Puurs, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Sint-Amands, Wijnegem, Willebroek ,Wilrijk, Wommelgem, Zwijndrecht, ..

Om duurzaamheidsredenen geloven wij sterk in de plaatsbebonden servicegebied. Maar niet getreurd, staat uw gemeente er niet tussen? Ook dan kan u ons contacteren! Voor uw iets groter project verplaatsen we ons buiten onze dagelijkse werkregio van groot Antwerpen.