Afdrukken

Gebruiker beoordeling: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Alles over de watermeter

Heb je vragen over je watermeter? Lees verder en je komt er alles over te weten ...

Wanneer moet je de stand van de meter doorgeven?

Dat is makkelijk! Elk jaar. De watermaatschappij vraagt jou dat via een brief die je in de bus krijgt. En natuurlijk als je verhuist, om de afrekening te maken voor je oude woonplaats.

Waarom moet je deze waterstand doorgeven?

Je watermaatschappij gebruikt die stand om je waterverbruik juist in te schatten voor je facturen. Je kan zo ook zelf je verbruik controleren. Zo kan je snel lekken opsporen.In dit voorbeeld staat de teller van de meter op: 1931 kubieke meter (m3) = de eerste cijfers (zwart-wit) en ook nog 271 liter (l) = de volgende drie cijfers (rood)

Hoe geef je de meterstand door?


Je meterstand moet je elk jaar doorgeven aan je watermaatschappij: dit kan via een speciaal invulformulier dat de watermaatschappij je toestuurt, via de website van je watermaatschappij, of via de telefoon.

Er staan wel wat cijfers op die meter. Welke cijfers je juist moet invullen, en hoe je dat nu juist moet doen ...

NUMMER 1

Dit is het volgnummer van de watermeter. Dat moet je niet opschrijven. Controleer wel of dit nummer hetzelfde is als het nummer op je meterkaartje of brief van de watermaatschappij. Zo ben je zeker dat je de stand van de juiste meter opschrijft.

NUMMER 2

Deze cijfers tonen jouw meterstand. Je moet enkel de eerste cijfers opschrijven. meestal zijn het zwarte cijfers op een witte achtergrond.Bij sommige watermeters zijn dat 4 cijfers, bij andere zijn dat er 5 of 6.

De watermaatschappij berekent het verschil tussen deze meterstand en de vorige meterstand die je doorgaf. Dit is je waterverbruik in kubieke meter (m³). Op basis van dit verbruik maakt de watermaatschappij een factuur op.

1 m³ (kubieke meter) water is 1000 liter.Waar vind ik de watermeter?

Heb je een kelder? Dan wordt de watermeter vaak daar geplaatst. Je kan de watermeter ook vinden in een meterput of meterkast in de gang of in de garage.

 

watermeter

 Met dank aan vmm


Heb je problemen met je watermeter? Denk je dat je watermeter niet juist meet?

Controleer eerst of je geen lekken hebt. Is dat niet zo, contacteer dan je watermaatschappij als: de cijfers op je meter niet meer veranderen; je meter niet juist meet; je meter beschadigd is. Je watermaatschappij stuurt iemand om de watermeter te controleren. Maakte jij de watermeter stuk? Dan moet jij de kosten betalen.

Laat je watermeter niet bevriezen!

Tips om de watermeter te beschermen tegen vrieskou: Maak alle spleten en kieren zo goed mogelijk dicht in de ruimte waar de meter hangt. Isoleer de ruimte waarin de watermeter hangt. Pak de hoofdleiding en watermeter in met materiaal dat goed isoleert. Met glaswol of schuimband bijvoorbeeld. Is de watermeter stuk door vrieskou? Dan moet jij de kosten betalen.

Verzorg je  watermeter.

De plaats waar je meter staat moet proper en veilig zijn. De controleurs moeten de cijfers goed kunnen lezen


Geeft je waterteller een groter verbruik dan anders? Controleer dan zeker  je leidingen op lekkages?

Geraak je er niet uit? Contacteer ons gerust, wij hebben ervaring en kennis om uw waterleiding snel en efficiënt terug lekvrij te maken.

Contacteer ons via email op , bellen 0490 39 16 16, of gebruik het contactformulier.